Cihangir KALKAN
Hırsızlık Önleme Sistemleri
0
960
Konuyu Okuyanlar:2 Ziyaretçi

Şuan Offine!
Şuan Offine!
Cihangir KALKAN TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

Gazi Üniversitesi Obitet dokümanıdır.

Günümüzde alarm sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz :
-Uzaktan kumandasız hırsızlık önleme sistemi
-Uzaktan kumandalı hırsızlık önleme alarm sistemi
-Uzaktan kumandasız iç gözetlemeli hırsızlık önleme alarm sistemi
-Uzaktan kumandalı iç gözetlemeli hırsızlık önleme alarm sistemi

Standart hırsızlık önleme alarm sisteminin özellileri :
-Kapıların, kaputun ve bagaj kapağının kontrolü
-Radyonun çalınmasına karşı koruma
-Kilit silindirleri ile alarm sisteminin devreye girmesi
-Sesli veya görsel işlev göstergesi
-Elektrik ve elektronik devreler için otomatik test olanağı

4.5.1)Uzaktan kumandalı hırsızlık önleme alarm sisteminin parçaları

4.5.1.1)Hırsızlık önleme alarm modülü; Hırsızlık önleme alarm modülü ayrı bir eleman değildir, merkezi kilitleme modülünün içinde yer alır. İlgili algılayıcılar yardımı ile kapıları, kaputu, arka kapıyı, radyoyu ve aracın modeline göre iç kısmını denetler.

Hırsızlık önleme alarm modülü, araca dışarıdan izinsiz bir müdahale yapıldığında bir sesli sinyal (klakson) ve bir görsel sinyal (dörtlü flaşör) ile durumu bildirir. Ayrıca, modülün içinde bulunan marş engelleme rölesi ile motorun başkaları tarafından çalıştırılmasını önler.

Alarm ve merkezi kilit sistemi modüllerinin yazılımı ve pimleri ortaktır, bir tek modülde birleştirilmiştir.

[Resim: image002.jpg]Şekil 4.37 Alarm sisteminin uzaktan kumanda ile devreye sokulması

4.5.1.2)Bagaj kapağı kilit silindiri anahtarı; Bagaj kapağı kilit silindiri anahtarı, bagaj kapağı kilit silindiri içindedir. Alarm devrede iken anahtar ile bagaj kapağı açılırsa, normal şartlarda devreye girmesi gereken alarm devre dışı kalacaktır. Bagaj kapağı kapatıldıktan sonra modül alarm sistemini otomatik olarak devreye sokacaktır.

4.5.1.3)Kaput anahtarı; Kaput anahtarı, farın yanında üst traversin üzerindedir. Bu anahtar, alarm sistemine kaputun açık ya da kapalı olduğunu bildirir. Anahtarın işlevi ve çalışması kilit konum anahtarı ile aynıdır.

4.5.1.4)Klakson; Alarm sistemi için araçlarda ek bir klakson mevcuttur. Bagaj bölmesinde ya da motorun yan tarafında bulunur. Bu klakson, aynı zamanda alarm sisteminin otomatik testi sırasında sesli sinyal veren eleman görevi de yapmaktadır.

4.5.1.5)Dörtlü flaşör alarm röleleri; Dörtlü flaşör, kendi görevi dışında (ikaz ışığı) görsel alarmı sağlamaktadır. Bir alarm durumunda dörtlü flaşör alarm röleleri modül tarafından devreye sokulur. Rölelerin biri sol taraftaki flaşörleri, diğeri ise sağ taraftaki flaşörleri kontrol eder. Bunun sonucunda tüm flaşörler beş dakika süreyle yanıp sönerler.

4.5.1.6)İşlev göstergesi; Bu gösterge, merkezi kilit sisteminin ve alarm sisteminin ortak kullanılır. Alarmın; devrede, devre dışı veya 20sn’lik ilk çalışma aşamasında vb. konumunu sürücüye bildirir.

[Resim: image004.gif]Şekil 4.38 Sesli ve görüntülü alarm sinyali

4.5.2)Sistemin çalışması

Hırsızlık önleme alarm sistemi uzaktan kumanda veya kilit sistemi ile devreye sokulabilir. Sistemin devreye girme komutu uzaktan kumandadan gönderilen sinyalle verilmiş ise (radyo frekansı veya kızılötesi) alıcı, aldığı bu sinyali bir elektrik sinyaline dönüştürür (kare dalga) ve sistem beynine iletir.

Sistem beyni aldığı bu bilgi ile kapıların, ön kaputun ve bagaj kapağının kilit mekanizmalarını çalıştırarak gerekli kilitleme işlemini sağlar. Sonuç olarak modül, bu kilitleme işlemlerinden sonra alarm sistemini devreye sokar. Devreye sokma işlemi yaklaşık 20s sürer.

Sistem çalışıyor iken kapılardan birisi, kaput veya bagaj kapağı açılmaya zorlanırsa (yetki dışı), modül alarm vızıldağına sinyal göndererek sesli uyarıyı başlatır. Eğer durum radyo (kaset çalar vb.) enerji jakı çıkarıldığı an veya kontak açıldığında, bu sesli uyarının yanında 30s süre ile klaksonun çalması ve 5dak. süre ile farlar ve sinyaller fasılalı şekilde yanar.

4.5.3)Uzaktan kumandalı ve iç gözetlemeli hırsızlık önleme alarm sistemi

Bu sistemle normal hırsızlık önleme alarm sistemi arasındaki fark, genişletilmiş bir modül yazılımı ve iki adet ses üstü algılayıcı bulunur bu algılayıcılar sistem devede iken iç kısımdaki hareketleri izler.

Ses üstü algılayıcılar bir verici ve bir de alıcıdan oluşur. Verici belli bir frekanstaki ses üstü dalgaları aracın içine yollar ve alıcı gelen yansımaları kontrol eder ve yansımanın ilk çıkış frekansı ile karşılaştırır. Önemli bir fark bulunur ise sistem, alarmı devreye sokar.

İç denetim sistemi ancak araç,çift kilitlemeli iken devreye sokulabilir.uzaktan kumanda üzerindeki düğmeye basılarak veya kilit silindirleri ile aracın kilidi açıldığında sistem devreden çıkar.

4.5.3.1)İç gözetleme algılayıcısı; İç gözetleme algılayıcısı, aracın B direkleri üzerinde monte edilmiştir. Bu algılayıcıların her birisinde iki adet verici/alıcı vardır ve bunlar aracın ön ve arkasını kontrol ederler. Verici, ses üstü dalgaları izlenecek alana gönderir. Gönderdiği dalgalar aracın sabit iç mekanına çarparak yansırlar, bu esnada algılayıcı gelen yansımaları yakalar.

Yansıma sinyalleri, elektrik sinyalleri şeklinde hırsızlık önleme alarm modülüne geçer, burada sinyaller sayısal değerler dönüşür ve daha önce alınan sinyallerin değerleri ile karşılaştırılır (bu karşılaştırma işlemini sistem beyni;modülü yapar).

Hiçbir hareketin gözlenemediği süre uzadıkça algılayıcıların hassasiyeti artar.

[Resim: image006.jpg]
Şekil 4.39 İç gözetleme algılayıcısı 1-İç gözetleme (ses üstğ) algılayıcısı, 2-“B” direği

4.5.3.2)Cam kırılma algılayıcısı; İç gözetleme algılayıcılarına ilave olarak birde cam kırılma algılayıcıları kullanılmaktadır. Çünkü diğer alarmların saf dışı edilmesi söz konusu olabilmektedir, yani camı kırıp araç içinden her hangi bir nesnenin (radyo, varsa çanta vb.) çalınması gibi.

Bu tür durumları bertaraf etmek için camlara yerleştirilen çok ince teller mevcuttur ve bunlar direkt olarak modüle bağlıdır. Cam kırılma algılayıcısı olarak adlandırılan bu tellerden belli bir değerde akım geçer. Cam kırıldığı an tel kopar ve modüle giden akım kesilir. İşte bu esnada alarm modül tarafından devreye sokulur.

[Resim: image008.jpg]Şekil 4.40 Merkezi kilit, uzaktan kumandalı ve iç gözetlemeli hırsızlık önleme alarm sistemi 1-Enfraruj kumandalı anahtar 7-Data bağlantı soketi 2-Kızıl ötesi alıcı 8-LED uyarı lambası 3-İç gözetleme algılayıcıları 9-Alarm kornası ve dörtlü flaşör 4-Kapı kontak anahtarı 10-Yakıt deposu kapağı kilit motoru 5-Kaput anahtarı 11-Ön ve bagaj kapağı kilit motorları 6-Elektronik kontrol ünitesi 12-Bagaj kapağı kilit motoru

Şeklini gördüğümüz sistem, daha önce anlattığımız sistemlerim bütününü kapsamaktadır. Çalışma sistemleri aynı olup tehlike arz edecek her türlü durumun kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Aktif ve Pasif Güvenlik Sistemleri Cihangir KALKAN 0 515 16.06.2010, 17:24
Son Yorum: Cihangir KALKAN
  Yardımcı Uyarı Sistemleri Cihangir KALKAN 0 650 16.06.2010, 15:43
Son Yorum: Cihangir KALKAN
  Elektronik Ateşleme Sistemleri Cihangir KALKAN 0 1,190 15.06.2010, 11:24
Son Yorum: Cihangir KALKAN