Mekanik aksamları bir kenera bırakarak şöyle bir yorum yapabilirim. (Aracı Benzinde kullandığını düşünüyorum)
Karburatöre sıkı bir bakım öneririm. İki parçadan oluşuyor.Buraya opar kutusundan conta yaptır daha sağlam olur.Üst devirlerde araç bu bölgelerden fazla hava alır bu sebeble enjektör ve diğer enjektörü besleyen sistemler karburatöre benzin yetiştiremez yığılma bundan olabilir elektrik olarak.Hava filte kazanına fitil uygulaması yapmanı tavisiye ederim (benzin-tiner karışımı ile temizle, würt felan hikaye)
İkinci olarak da ateşleme sistemini elden geçir bujilerin RC9YCC olsun buji kablonda orjinal opar olsun. (Bu durumun üst devirler ile alakası yok ama takviyede bulunur)
Yakıtını shell V-pover nitro+ al birde öyle dene, aracını köpek gibi yapar ve hem lpg den ötürü olusan dekarbonizasyonu temizler. (motor yağı kapkara çıkıyor lpg nedeniyle)
Üçüncü olarak enjkektörün üzerinde daire biçiminde bir filtre var (hatta enjektör tamir takımı filan diye geçiyor) burası pislenmiş ve şişmiş olabilir.(bu uzak ihtimal ama gözle kontrol yapılabilir)
I.A.W ünitesinde bakılacak çok fazla birşey yok;Diğer sensörlerin arızalı bile olsa bu ünitenin rom belleği var bir çeşit o yüzden kendi belleğindeki bilgileri standart kabul edip yoluna devam ettiriyor aracı.(ama bazen benzin pompasını kilitliyor başıma geldi geç uyandım)
Ama Yakıt besleme zamanlarını ve devir kesici ayarlarını değiştirebilirsin.Bunu pek tavsiye etmem.
6000 de girmese 7000 de girecek kesiciye(bende konu hakkında bilgi sahibi değilim) herhangi bir ayarı değiştirdiğimizde farklı sonuçlar doğurabilir.(ama araştıracağım bir konu olacak)
Benzin pompasınada gelen voltaj gerilimini ölçtürebilirsin.(Buna hiç girme karburatore gelen benzin giriş hortumunu soküp kontagı açtığında basınclı şekilde benzin fıskırması lazım.bir çeşit gözle kontrol yapılabilir.
Zengin fakir yakıt karışımını oksijen sensörü ayarlıyor bizim araçlarda.Bu sensörün tamiri mumkün değil ama sökülüp delikleri temizlenebilir.zamanla kurum yapmışsa eğer. işte seni bu üst devirlerde sıkıntıya sokar.
En son olarakda cut-off dedikleri bir zımbırtı var o bizim araçta nerde bilmiyorum.aşırı yakıt tüketimi konusunda destek oluyor.(mesela ayağını gazdan çektiğinde sendeleme yapar araç benzinde iken, ve hatta 2000'den 3000'e bir anda çıkar araç çok dikkat edildiğinde anlaşılır sadece. bu sistem belirli sıcaklıklarda ve devirlerde devreye giriyor ortalama 2000devir altı ayağını gazdan çektiğinde yakıt akışını kesmek için kullanılıyor, ama arızalı ise üst devirlerde de yakıt kesmesi yapmasa bile yakıt basıncını azaltabilir)
ama püskürtülen yakıt miktarını map sensörü ayarlıyor.Bununda bir hava borusu var karburatöre giriyor.bazen takmıyor ustalar bunu.Bu üst devirlerde onemli rol oynar.Aynı zamanda cut-off devreye girmesinide bu sensör ayarlıyor kompresyon durumunda.
Ya bu iş aslında I.A.W-Enkektör-Mutlak Başınç-Gaz pedal potu-Oksijen sensörü-benzin pompa rölesi- diye gidiyor.
Bunu Pc'ye bağlasanda hata varsa bile bir sürü hata göreceksin. hepsi birbirini tektikliyor çünkü. Bu yüzden deneme yanılma ile kontrol edilmesi gerekiyor,diğer çözümlerden cevap alınamaz ise.
Direk şu parçadan yapıyor demek hatalı bir yaklaşım olur. Bazen sensörlerinde hiç bir sorun ama karburatörü temizleyince düzeliyor sistem. Zaten sensörlerin görevi bilgiyi alıp başka bir sensöre veya merkeze iletmek. O yüzden bu noktada insanların kafası karışıyor.( Bak şöyle düşün. evde sigorta atıyor gidiyorsun elektrikçiye ben değiştireyim diyor atmaz bir daha. Ama sigortanın görevi atmak zaten. Ama işte mevcuttan daha yüksek akımlı sigortayı takıyor, bu sefer de kablo ısınıyor zamanla kaçak akımda yoksa hadi yangın çıktı
)
Aklıma gelen elektronik sebeler bunlar. Size tavsiyem bir parçanın arızalı olmasının birden fazla belirtisi vardır mutlaka ama arıza belirtileri benzer olan sorunlarda vardır. O yüzden emin olmadıkça I.A.W ünitesiyle ve diğer sensörler ile fazla oynamayın ama kablo bağlantıları ve yukarıdaki anlattıklarımı bir gözden geçirin.Elektrik*elektronik olarak bundan daha fazla birşey olamaz diye düşünüyorum.Ama bazen hiç akla gelmeyen şeyler olmadık sonuçları doğuyor umarım böyle olmaz.