Otomotiv camları nasıl üretilir?
Üretimleri açısından, oto camlarının en önemli özelliği her zaman kısa süreli bir presleme veya serbest ortamda çöktürme ile üretilmeleridir.
Ham Cam
Otomotive verilecek float cam, optik kalitesi, ergitme kaynaklı hataları ve kalınlık toleransları bakımından otomotiv ana sanayinin yüksek beklentilerini karşılayacak kalitede olmalıdır.
Temperli Camlar
Temperli camlar motorlu araçların yan ve arka camlarında kullanılır. Temperleme denen özel bir ısıl işlem sayesinde hem mekanik mukavemetleri artırılır, hem de kırılma davranışı modifiye edilerek olası bir kaza sırasındaki yaralanma riski en aza indirilmiş olur.
Temperlenecek yan ve arka camlar, istenen kalınlıktaki float cam plakalarından CNC kesim tezgahlarında kesilerek çıkarılır. Şekilli kesilen camların kenarları işlenir (rodaj), baskıları yapılır. Baskısı kurutulan camlar temperleme fırınlarında yumuşama sıcaklığına kadar (yaklaşık 650oC) ısıtılır, uygun kalıplarda şekillendirilir ve basınçlı hava ile aniden soğutularak yüzey kompresyonu kazandırılır. Elde edilen cam mukavemet, optik kalite ve görsel hatalar bakımından kontrol edilerek ikincil işlemlere yönlendirilir.
İkincil işlemlerde cama açma-kapama mandalı, kapı kızakları, kapı braketleri, referanslayıcı, (base, spacer, pad, klip vb.) lastik profil / moulding, grip, çıta, gromet gibi müşteri tarafından tanımlanan çeşitli montaj parçaları takılır. Ayrıca primerleme işlemleri, mastik ile yapıştırma işlemleri, bantlama işlemleri, enkapsülasyon ve klips lehimleme işlemleri gerçekleştirilir.
Lamine Camlar
Motorlu araçların ön camlarında standart olarak kullanılan lamine camlar, yan ve arka cam olarak da kullanım alanı bulmaktadır.
Lamine ön camlar, olası bir kaza sırasında kafa çarpması sonucu ortaya çıkabilecek yaralanmaları en aza indirecek şekilde imal edilmelerinin yanı sıra olağanüstü yüksek kalite şartlarına uymak zorundadır.
Lamine camların üretimi genellikle 2,2 mm kalınlıktaki float camın iki plaka halinde CNC kesim tezgahlarında kesilmesi ile başlar. Kenarları işlenen camlara istenen serigrafik baskı yapılır, kurutulan camlar yıkanarak birleştirmeye hazır hale getirilir. Birleştirme, temiz oda koşulları altında iki cam plaka arasına 0,76 mm kalınlıkta, otomotiv standartlarına uygun, yüksek saflıkta bir polimer tabakasının (polivinilbütiral) yerleştirilmesi ile yapılır.
Elde edilen üç tabakalı laminat, yüksek sıcaklık ve basınç altında devam eden otoklavlama prosesi sonucunda lamine ön cam haline gelir. Optik testlerden geçen cama, ikincil işlem olarak ayna plaketi ve yağmur sensör bileziği yapıştırma işlemleri, referanslayıcı montajı, primerleme işlemleri uygulanır.
Emniyet özellikleri
Oto camlarının temel özelliği, seyahat esnasında araçtaki yolcuların emniyetinin sağlanmasıdır.
Olası bir kazada yolcuların veya dışarıdan bazı cisimlerin cama çarpması halinde çarpışma enerjisinin soğurularak azaltılmasını sağlayan lamine camlar, camdan kaynaklanan yaralanmaları önler.
Lamine ön camlar, iki cam arasındaki ara tabakanın esnemesi sayesinde hem olası bir kafa darbesini hafifletir hem camın kırılması sonucu oluşan cam parçalarını bir arada tutarak yaralanmaları önler hem de yolcuların ön camdan araç dışına fırlamasını önler.
Temperli yan ve arka camlar ise normal kullanımda kapının kapatılmasından kaynaklanan darbelere direnirken, olası bir kaza sırasında kolaylıkla kırılarak yaralanmaya yol açmayacak küçük parçalara ayrılırlar.
Optik özellikleri
Oto emniyet camlarının en önemli özelliklerinden biri de optik özellikleridir. Özellikle sürücünün görüş bölgesi içinde yer alan ön cam ve ön kapı camlarının optik kırma bozuklukları, ikincil görüntü oluşumu, ışık geçirgenliği ve renkleri ayırt etme yeteneği bakımından hatasız olması gerekir.
Bu temel özelliklerin yanında camların aşınma direnci, güneşin morötesi ışınlarına, yüksek sıcaklığa ve rutubete dayanımı, buz ve buğu çözme yeteneği ve araca yapışma performansı da titiz deneyler ve proses kontrol araçları ile en üst düzeyde sağlanmalıdır.
Oto emniyet camlarının can emniyetini yakından ilgilendiren bu özellikleri, ECE R43 adı verilen uluslararası bir şartname ve Avrupa Birliği Yönetmeliğine uygun olarak cam üreticisi tarafından garanti edilmek zorundadır.
Konfor özellikleri
Modern otomotiv camları araç yolcularının güvenliği kadar konforunu da sağlamaktan sorumludur. Güneş ışınlarının yakıcı (kızılötesi) etkisinin azaltılması, bol ışıklı bir iç mekan yaratılması, bazı durumlarda araç dışından içerinin görülmesinin önlenmesi, motor gürültüsü ve yapısal titreşimlerin önlenmesi, GPS, GSM, radyo vb. anten işlevi sağlanması, sürüş bilgilerinin göz seviyesinde sürücüye yansıtılması gibi birçok alanda oto camları oto tasarımcılarına yeni olanaklar sunmaktadır.
Araç tasarımındaki yeri
Yeni otomobiller daha yüksek hızlarda seyrederken yüksek motor gücü, düşük yakıt tüketimi, düşük emisyonlar, ve konfor müşterinin belli başlı satın alma kriterleri haline gelmiştir. Bu eğilimlere paralel olarak, oto camları da araç içindeki güneş ısısını azaltarak motor üzerindeki klima yükünü hafifletmekte, emisyonu azaltmakta, araçların yapısal gücünü desteklemekte, aerodinamik frenlemenin ve rüzgar sesinin azaltılmasına önemli katkı sağlamaktadır.
Kalite unsurları
Oto camları yukarıda anlatılan işlevleri yerine getirirken şekilsel ve görsel kalite olarak da giderek daha yüksek müşteri beklentilerine cevap vermektedir. Örneğin, cam alanları genişlemeye ve cam şekilleri karmaşıklaşmaya devam ederken bombe ve boyut toleransları daralmakta, yüzeylerindeki ve yapılarındaki küçük hataların izin verilen boyut ve sayıları azaltılmaktadır.
Bu nedenle camların üretim süreçlerindeki titizliğin üretim sonrasında da sürdürülmesi özellikle de camların çizilmeye karşı korunması zorunludur.
Kullanımda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu bölümde oto camlarının kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken konular ele alınmaktadır.
Elleçleme (handling)
Son derece sert bir malzeme olan cam, ne yazık ki bir başka cam tarafından kolaylıkla çizilebilir. Oto camlarının genellikle büyük ve ağır olmaları ve sık istiflenmiş olarak ambalajlanmak zorunda olmaları, camların manuel işlemler sırasında birbirlerine çarpmalarına ve bu çarpmalar sonucunda cam yüzeylerinin zedelenmesine sebep olmaktadır.
Camların kenarlarının başka sert yüzeylere çarpması, pul atması denen bir başka yaygın zedelenme çeşidine yol açmakta, pul atmasının yer ve derinliğine bağlı olarak mukavemet kaybı veya estetik hatalar ortaya çıkabilmektedir.
Hafif çarpmaların yanı sıra, camların metal, seramik, hatta plastik yüzeylere sürtünmesi sonucunda cam yüzeylerinde çizikler meydana gelebilir. Hafif çarpmalar ve sürtünmeler sonucunda cam yüzeylerinde oluşan çizik ve kazıntılar, bulundukları yere ve derinliklerine göre ürünleri kullanılamaz hale getirebilir.
Yüzey zedelenmeleri yanı sıra camların elle taşınması sırasında kirlenmeleri de müşteri memnuniyetsizliği yaratan bir durumdur.
Bu hususlar dikkate alınarak oto camlarının ambalajdan alınması, bir başka mekana götürülmesi, montaja hazır hale getirilmesi, hat yanında ek işlemler uygulanması gibi elle yapılan tüm operasyonlarda camların başka hiçbir sert ve tozlu yüzeye temas ettirilmemesi, başka camlara ve diğer cisimlere çarptırılmaması gereklidir.
Ambalajlama
Zaman zaman Trakya Otocam dışında, müşterilerimizin de çeşitli sebeplerle camları ambalajlamaları ve sevk etmeleri gerekmektedir. Doğru ambalajlama yapılmadığı takdirde, sevk edilen camlarda lojistik nedenlerle çizik, kazıntı, pul atması vs. gibi hatalar oluşabilir.
Camların ambalajlanması, zedelenmeden ve kırılmadan taşınmaları bakımından önemlidir. Lamine camlar birbirlerine ve sert herhangi bir yüzeye değmeyecek, sarsıntılarla yerinden çıkmayacak ve esnemeyecek şekilde özel olarak imal edilmiş cam kasalarına konmalı, kasa uygun gerginlikte bağlanmalı, forklift tarafından özenle kamyona yüklenmeli ve kamyon üzerinde sabitlenmelidir. Yükleme sırasında asla cam kasalarının üzerine basılmamalı, camların ıslanmasına, tozlanmasına ve çamurlanmasına asla izin verilmemelidir.
Stoklama
Cam, sert ve dayanıklı bir malzeme olmakla birlikte, su, toz, sürtünme ve darbelerden kolaylıkla etkilenebilir. Bu nedenle müşterilerin stok sahalarının cam stoklamaya uygun olması son derece önemlidir. Stokta tozlanan camların temizlenmesi sırasında cam yüzeyinin çizilmesi olasılığı yüksektir.
Araçlara monte edilmemiş camlar açık havada yağmur, güneş ve toza açık ortamda saklanmamalı, iyi havalandırılmış, ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmayan bir depoya alınmalıdır.
Araca montaj
Oto camları araçlara fitille yapıştırma yoluyla monte edilir.
Camlar, niteliklerine, şekillerine ve üzerilerinde bulunan alt parçaların büyüklüğüne göre özel olarak tasarlanmış ve imal edilmiş metal, plastik veya ahşap kasalarda sevk edilir. Camları taşıyan kasalar; kapı camı, arka cam, kelebek camı ve ön cam, montaj bölgesine kadar orijinal bağlanmış haliyle getirilmeli ve özenle açılmalıdır.
Camların montaj sahasında veya montaj sırasında hasarlanması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu alanda camlar birbirine veya başka yüzeylere sürtülmemeli ve çarptırılmamalı, tozlu ve yağlı bezlerle silinmemeli, gereksiz aktarmalardan kaçınılmalıdır. Aktarma zorunlu ise istiflenmiş camların arasından cam çekilmemeli, öncelikle öndeki camlar uygun şekilde başka bir kasaya alınmalıdır.
Araç montaj hattına getirilen kapı camları arasındaki ayırıcı malzeme (kağıt, karton, vb.) camlar alındıkça sıra ile toplanmalı, grup halinde çıkarılmamalıdır. Montaj noktasına yakın ikinci bir ara stok oluşturulmamalıdır. Bunlar camların çizilme riskini önemli ölçüde artırır. Temperlenmiş camların operatörler tarafından montaj sırasında darbelere ve aşırı yüklenmeye maruz bırakılması sonucunda ani kırılmalar meydana gelebildiği de unutulmamalıdır.
Ön camlar, temperleme işlemine tabi tutulmadığı için özellikle pul atmasına karşı hassastır. Montaj sırasında ön camların sert yüzeylere çarptırılması sonucunda pul atmaları meydana gelebilmektedir. Ön camlara yapıştırma sırasında darbe uygulanmamalı, bu hareketin kırılmalara yol açabileceği unutulmamalıdır.
Montaj hattında hatalı olduğuna inanılan camlardaki hatalar işaretlenmeli, orijinal ambalajına başka zede almayacak şekilde usulüne uygun olarak yerleştirilmeli ve karantina sahasına taşınarak müşteri teknik sorumlusunun incelemesi için bekletilmelidir. Teknik elemanın kabul etiketi bulunmayan camlar fabrikaya yollanmamalıdır.
Kullanım
Oto camlarının son kullanıcıya sunulmasından sonra kullanıcıların da bazı konulara dikkat etmesi gerekir.
Oto camlarının dış yüzeylerinin aşındırıcı temizlik maddeleri ile temizlenmemesi, ön kapı fitilleri içinde toz birikmesine izin verilmemesi, arka ısıtmalı camların iç tarafında bulunan rezistans çizgilerinin kopmasına neden olabilecek şekilde aşındırıcı temizlik malzemeleri kullanılmaması, temizleme işleminin rezistans çizgilerine paralel hareketlerle yapılması ve tüm camların her türlü darbeden korunması, uzun süre işlevlerini ve estetik değerlerini sürdürmelerini sağlayacaktır.
Kırılma nedeniyle oto camlarının değiştirilmesi gerektiğinde, otomotiv ana sanayi kalitesinde olan, üstün nitelikli, ECE R43' e uygunluğu belirten E markasına sahip yedek parça camların özellikle talep edilmesi, araç yolcularının emniyet ve konforu bakımından büyük önem taşımaktadır.
Üretimleri açısından, oto camlarının en önemli özelliği her zaman kısa süreli bir presleme veya serbest ortamda çöktürme ile üretilmeleridir.
Ham Cam
Otomotive verilecek float cam, optik kalitesi, ergitme kaynaklı hataları ve kalınlık toleransları bakımından otomotiv ana sanayinin yüksek beklentilerini karşılayacak kalitede olmalıdır.
Temperli Camlar
Temperli camlar motorlu araçların yan ve arka camlarında kullanılır. Temperleme denen özel bir ısıl işlem sayesinde hem mekanik mukavemetleri artırılır, hem de kırılma davranışı modifiye edilerek olası bir kaza sırasındaki yaralanma riski en aza indirilmiş olur.
Temperlenecek yan ve arka camlar, istenen kalınlıktaki float cam plakalarından CNC kesim tezgahlarında kesilerek çıkarılır. Şekilli kesilen camların kenarları işlenir (rodaj), baskıları yapılır. Baskısı kurutulan camlar temperleme fırınlarında yumuşama sıcaklığına kadar (yaklaşık 650oC) ısıtılır, uygun kalıplarda şekillendirilir ve basınçlı hava ile aniden soğutularak yüzey kompresyonu kazandırılır. Elde edilen cam mukavemet, optik kalite ve görsel hatalar bakımından kontrol edilerek ikincil işlemlere yönlendirilir.
İkincil işlemlerde cama açma-kapama mandalı, kapı kızakları, kapı braketleri, referanslayıcı, (base, spacer, pad, klip vb.) lastik profil / moulding, grip, çıta, gromet gibi müşteri tarafından tanımlanan çeşitli montaj parçaları takılır. Ayrıca primerleme işlemleri, mastik ile yapıştırma işlemleri, bantlama işlemleri, enkapsülasyon ve klips lehimleme işlemleri gerçekleştirilir.
Lamine Camlar
Motorlu araçların ön camlarında standart olarak kullanılan lamine camlar, yan ve arka cam olarak da kullanım alanı bulmaktadır.
Lamine ön camlar, olası bir kaza sırasında kafa çarpması sonucu ortaya çıkabilecek yaralanmaları en aza indirecek şekilde imal edilmelerinin yanı sıra olağanüstü yüksek kalite şartlarına uymak zorundadır.
Lamine camların üretimi genellikle 2,2 mm kalınlıktaki float camın iki plaka halinde CNC kesim tezgahlarında kesilmesi ile başlar. Kenarları işlenen camlara istenen serigrafik baskı yapılır, kurutulan camlar yıkanarak birleştirmeye hazır hale getirilir. Birleştirme, temiz oda koşulları altında iki cam plaka arasına 0,76 mm kalınlıkta, otomotiv standartlarına uygun, yüksek saflıkta bir polimer tabakasının (polivinilbütiral) yerleştirilmesi ile yapılır.
Elde edilen üç tabakalı laminat, yüksek sıcaklık ve basınç altında devam eden otoklavlama prosesi sonucunda lamine ön cam haline gelir. Optik testlerden geçen cama, ikincil işlem olarak ayna plaketi ve yağmur sensör bileziği yapıştırma işlemleri, referanslayıcı montajı, primerleme işlemleri uygulanır.
Emniyet özellikleri
Oto camlarının temel özelliği, seyahat esnasında araçtaki yolcuların emniyetinin sağlanmasıdır.
Olası bir kazada yolcuların veya dışarıdan bazı cisimlerin cama çarpması halinde çarpışma enerjisinin soğurularak azaltılmasını sağlayan lamine camlar, camdan kaynaklanan yaralanmaları önler.
Lamine ön camlar, iki cam arasındaki ara tabakanın esnemesi sayesinde hem olası bir kafa darbesini hafifletir hem camın kırılması sonucu oluşan cam parçalarını bir arada tutarak yaralanmaları önler hem de yolcuların ön camdan araç dışına fırlamasını önler.
Temperli yan ve arka camlar ise normal kullanımda kapının kapatılmasından kaynaklanan darbelere direnirken, olası bir kaza sırasında kolaylıkla kırılarak yaralanmaya yol açmayacak küçük parçalara ayrılırlar.
Optik özellikleri
Oto emniyet camlarının en önemli özelliklerinden biri de optik özellikleridir. Özellikle sürücünün görüş bölgesi içinde yer alan ön cam ve ön kapı camlarının optik kırma bozuklukları, ikincil görüntü oluşumu, ışık geçirgenliği ve renkleri ayırt etme yeteneği bakımından hatasız olması gerekir.
Bu temel özelliklerin yanında camların aşınma direnci, güneşin morötesi ışınlarına, yüksek sıcaklığa ve rutubete dayanımı, buz ve buğu çözme yeteneği ve araca yapışma performansı da titiz deneyler ve proses kontrol araçları ile en üst düzeyde sağlanmalıdır.
Oto emniyet camlarının can emniyetini yakından ilgilendiren bu özellikleri, ECE R43 adı verilen uluslararası bir şartname ve Avrupa Birliği Yönetmeliğine uygun olarak cam üreticisi tarafından garanti edilmek zorundadır.
Konfor özellikleri
Modern otomotiv camları araç yolcularının güvenliği kadar konforunu da sağlamaktan sorumludur. Güneş ışınlarının yakıcı (kızılötesi) etkisinin azaltılması, bol ışıklı bir iç mekan yaratılması, bazı durumlarda araç dışından içerinin görülmesinin önlenmesi, motor gürültüsü ve yapısal titreşimlerin önlenmesi, GPS, GSM, radyo vb. anten işlevi sağlanması, sürüş bilgilerinin göz seviyesinde sürücüye yansıtılması gibi birçok alanda oto camları oto tasarımcılarına yeni olanaklar sunmaktadır.
Araç tasarımındaki yeri
Yeni otomobiller daha yüksek hızlarda seyrederken yüksek motor gücü, düşük yakıt tüketimi, düşük emisyonlar, ve konfor müşterinin belli başlı satın alma kriterleri haline gelmiştir. Bu eğilimlere paralel olarak, oto camları da araç içindeki güneş ısısını azaltarak motor üzerindeki klima yükünü hafifletmekte, emisyonu azaltmakta, araçların yapısal gücünü desteklemekte, aerodinamik frenlemenin ve rüzgar sesinin azaltılmasına önemli katkı sağlamaktadır.
Kalite unsurları
Oto camları yukarıda anlatılan işlevleri yerine getirirken şekilsel ve görsel kalite olarak da giderek daha yüksek müşteri beklentilerine cevap vermektedir. Örneğin, cam alanları genişlemeye ve cam şekilleri karmaşıklaşmaya devam ederken bombe ve boyut toleransları daralmakta, yüzeylerindeki ve yapılarındaki küçük hataların izin verilen boyut ve sayıları azaltılmaktadır.
Bu nedenle camların üretim süreçlerindeki titizliğin üretim sonrasında da sürdürülmesi özellikle de camların çizilmeye karşı korunması zorunludur.
Kullanımda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu bölümde oto camlarının kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken konular ele alınmaktadır.
Elleçleme (handling)
Son derece sert bir malzeme olan cam, ne yazık ki bir başka cam tarafından kolaylıkla çizilebilir. Oto camlarının genellikle büyük ve ağır olmaları ve sık istiflenmiş olarak ambalajlanmak zorunda olmaları, camların manuel işlemler sırasında birbirlerine çarpmalarına ve bu çarpmalar sonucunda cam yüzeylerinin zedelenmesine sebep olmaktadır.
Camların kenarlarının başka sert yüzeylere çarpması, pul atması denen bir başka yaygın zedelenme çeşidine yol açmakta, pul atmasının yer ve derinliğine bağlı olarak mukavemet kaybı veya estetik hatalar ortaya çıkabilmektedir.
Hafif çarpmaların yanı sıra, camların metal, seramik, hatta plastik yüzeylere sürtünmesi sonucunda cam yüzeylerinde çizikler meydana gelebilir. Hafif çarpmalar ve sürtünmeler sonucunda cam yüzeylerinde oluşan çizik ve kazıntılar, bulundukları yere ve derinliklerine göre ürünleri kullanılamaz hale getirebilir.
Yüzey zedelenmeleri yanı sıra camların elle taşınması sırasında kirlenmeleri de müşteri memnuniyetsizliği yaratan bir durumdur.
Bu hususlar dikkate alınarak oto camlarının ambalajdan alınması, bir başka mekana götürülmesi, montaja hazır hale getirilmesi, hat yanında ek işlemler uygulanması gibi elle yapılan tüm operasyonlarda camların başka hiçbir sert ve tozlu yüzeye temas ettirilmemesi, başka camlara ve diğer cisimlere çarptırılmaması gereklidir.
Ambalajlama
Zaman zaman Trakya Otocam dışında, müşterilerimizin de çeşitli sebeplerle camları ambalajlamaları ve sevk etmeleri gerekmektedir. Doğru ambalajlama yapılmadığı takdirde, sevk edilen camlarda lojistik nedenlerle çizik, kazıntı, pul atması vs. gibi hatalar oluşabilir.
Camların ambalajlanması, zedelenmeden ve kırılmadan taşınmaları bakımından önemlidir. Lamine camlar birbirlerine ve sert herhangi bir yüzeye değmeyecek, sarsıntılarla yerinden çıkmayacak ve esnemeyecek şekilde özel olarak imal edilmiş cam kasalarına konmalı, kasa uygun gerginlikte bağlanmalı, forklift tarafından özenle kamyona yüklenmeli ve kamyon üzerinde sabitlenmelidir. Yükleme sırasında asla cam kasalarının üzerine basılmamalı, camların ıslanmasına, tozlanmasına ve çamurlanmasına asla izin verilmemelidir.
Stoklama
Cam, sert ve dayanıklı bir malzeme olmakla birlikte, su, toz, sürtünme ve darbelerden kolaylıkla etkilenebilir. Bu nedenle müşterilerin stok sahalarının cam stoklamaya uygun olması son derece önemlidir. Stokta tozlanan camların temizlenmesi sırasında cam yüzeyinin çizilmesi olasılığı yüksektir.
Araçlara monte edilmemiş camlar açık havada yağmur, güneş ve toza açık ortamda saklanmamalı, iyi havalandırılmış, ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmayan bir depoya alınmalıdır.
Araca montaj
Oto camları araçlara fitille yapıştırma yoluyla monte edilir.
Camlar, niteliklerine, şekillerine ve üzerilerinde bulunan alt parçaların büyüklüğüne göre özel olarak tasarlanmış ve imal edilmiş metal, plastik veya ahşap kasalarda sevk edilir. Camları taşıyan kasalar; kapı camı, arka cam, kelebek camı ve ön cam, montaj bölgesine kadar orijinal bağlanmış haliyle getirilmeli ve özenle açılmalıdır.
Camların montaj sahasında veya montaj sırasında hasarlanması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu alanda camlar birbirine veya başka yüzeylere sürtülmemeli ve çarptırılmamalı, tozlu ve yağlı bezlerle silinmemeli, gereksiz aktarmalardan kaçınılmalıdır. Aktarma zorunlu ise istiflenmiş camların arasından cam çekilmemeli, öncelikle öndeki camlar uygun şekilde başka bir kasaya alınmalıdır.
Araç montaj hattına getirilen kapı camları arasındaki ayırıcı malzeme (kağıt, karton, vb.) camlar alındıkça sıra ile toplanmalı, grup halinde çıkarılmamalıdır. Montaj noktasına yakın ikinci bir ara stok oluşturulmamalıdır. Bunlar camların çizilme riskini önemli ölçüde artırır. Temperlenmiş camların operatörler tarafından montaj sırasında darbelere ve aşırı yüklenmeye maruz bırakılması sonucunda ani kırılmalar meydana gelebildiği de unutulmamalıdır.
Ön camlar, temperleme işlemine tabi tutulmadığı için özellikle pul atmasına karşı hassastır. Montaj sırasında ön camların sert yüzeylere çarptırılması sonucunda pul atmaları meydana gelebilmektedir. Ön camlara yapıştırma sırasında darbe uygulanmamalı, bu hareketin kırılmalara yol açabileceği unutulmamalıdır.
Montaj hattında hatalı olduğuna inanılan camlardaki hatalar işaretlenmeli, orijinal ambalajına başka zede almayacak şekilde usulüne uygun olarak yerleştirilmeli ve karantina sahasına taşınarak müşteri teknik sorumlusunun incelemesi için bekletilmelidir. Teknik elemanın kabul etiketi bulunmayan camlar fabrikaya yollanmamalıdır.
Kullanım
Oto camlarının son kullanıcıya sunulmasından sonra kullanıcıların da bazı konulara dikkat etmesi gerekir.
Oto camlarının dış yüzeylerinin aşındırıcı temizlik maddeleri ile temizlenmemesi, ön kapı fitilleri içinde toz birikmesine izin verilmemesi, arka ısıtmalı camların iç tarafında bulunan rezistans çizgilerinin kopmasına neden olabilecek şekilde aşındırıcı temizlik malzemeleri kullanılmaması, temizleme işleminin rezistans çizgilerine paralel hareketlerle yapılması ve tüm camların her türlü darbeden korunması, uzun süre işlevlerini ve estetik değerlerini sürdürmelerini sağlayacaktır.
Kırılma nedeniyle oto camlarının değiştirilmesi gerektiğinde, otomotiv ana sanayi kalitesinde olan, üstün nitelikli, ECE R43' e uygunluğu belirten E markasına sahip yedek parça camların özellikle talep edilmesi, araç yolcularının emniyet ve konforu bakımından büyük önem taşımaktadır.