(10.08.2016, 23:35)yigitasker yazdı: (10.08.2016, 10:14)huricane yazdı: (10.08.2016, 01:52)yigitasker yazdı:
Gaz kelebeği konum sensörü bu parça kardeşim bu resim 6 ay öncesine ait elimde alet edevat yeterli olmadığından vidasını oynatamamıştım bile oynatsam temizleyecektim parça 125 lira gibi birşey olması lazım, bu arada arkadaşın bir tanesi video paylaşmış ve Huricane kardeşimiz gaz kelebeği konum sensörü arızası demiş bu benim aklıma kesinlikle yatıyor ancak benim aracın rolanti problemi varken ki Huricane çok iyi bilir =) , sorunumun hallolması için rolanti sensörünün orjinal magneti marelli marka olanını aldım indirim yaptırıp 75 liraya satın aldım, ve taktığımda araç aynı arkadaşın paylaştığı videodaki gibi gaz vermeye başladı bitmiyordu mübarek ancak aracı yürütmek hatta gaza alıp denemek nasip olmadı orası ayrı, aracımın eski rolanti sensörü ve şuandada hala üzeinde takılı olan Siemens markaydı orjinal sensöründen bile fiyakalı bir yapısı var kurşun geçirmez gibi ve diğerlerine göre çok ağır, neyse sadede gelelim oysaki benim aracın rolanti problemi gaz verip durması değil rolantinin 1200-1500 arasında altını çizerek söylüyorum takılı kalmasıydı yeni sensör alınca gaz vermeye başladı kendi kendine bunu gören ben iyice ayar oldum verdiğim paranın üstüne bir bardak su içtim ve değişik yolları denemeye kalktım derken Huricane kardeşim saolsun yardımcı oldu ve sibop ayarından sonra aracım düzeldi, ha soğukken ilk marşta gene biraz sapıtma var gene bi takılı kalma gibi ancak 2-3dk demiyor ilk termostat açımında 1000e sabitleniyor rolanti e bunada şükür daha ne istiyim, fakat benimde benzinde araç duyuyorken hafiften bir gaza dokunduğumda umursamamazlık ve gaz yememe gibi bir problem var forumda arkadaşlar çok sık bahsediyorlar bu sorundanda.
Sistem tek nokta olduğu için hernekadar sensör vs olsa da karışım olarak fakir kalıyor karburatorluye gore o yüzden ilk tepki alamamayı normal karşılamak gerek. Çünkü tek nokta sistemde alt devirlerde ve üst devirlerde hava-yakıt oranı nerdeyse hep sabit zaten sistemin güzelliği burada ve bunu ecu ayarlıyor. Ama karburatörlüde alt devirlerde bu oran tek noktaya göre fazla zaten o yüzden alıyorlar yarışta,ilk kalkışta ve rampada özellikle. Devir arttıkça artıyor bu oran motor sağlıklı çalışssın diye tek noktada 14-15/1 oranlarında sabit tutuluyor ecu tarafından.
Bunu aşmanın yolları var manifoltu büytüyoruz, çap büyüdükçe karışım oranı zengine doğru kayıyor bu sebeble alt devirlerdeki gaz tepkilerin daha canlı oluyor ama yakıt oranın sabit kalıyor yine.Sisteme daha çok oksijen daha çok yanma demek olduğundan bu şekilde verim alınıyor.Standalone ecunun doğuşu burdan çıkıyor hava yakıt oranı karburatörlüden bile daha fazla hale geliyor. S2000 pedal chip mantığı gibi düşünebilirsin. 4+1 Headers vs hep bunlar için destek noktası.
Yani sen bu tepkime algılama geçikmesini normal karşıla, istersen benzin basınç valfini biraz açabilirsin bu tatmin eder en azından. Yada gaza orantılı bas lineer bir hızlanma sağla bu geçikmeler daha da az olacaktır.
Anladım zaten beni çok rahatsız eden bir durum yok açıkçası bu arada aklıma gelmişken sorayım hani dedin ya hava oranını bizde ne kadar arttırırsan arttır sabitr bir hava yakıt karışımı olduğu için yakıt gene aynı oluyor diye ben aracın hava filtresinde bant olduğunu keşfettiğim günlerde yani bundan neredeyse 2 sene evvel, hava kazanına giden boruyu komple söküp o şekilde bir tur atmıştım araç altımdan kayıp gidecek derecede hızlıydı ancak daha sonra çok yakar korkusu ile tekrardan taktım o boruyu nasılsa bantı sökmüştüm ve araç daha seriydi eskisine göre diye içim rahattı hani radyatör ve hava kazanı arasındaki boru, bantı söktüğümde 10 liralık gaz alıp denemiştim yakıt aynıydı ve araç daha seriydi, şimdi aklıma o boruyu tamamen iptal etmek geldi eğerki yakıt aynı olursa ki öyle görünüyor gibi araç uçacak derecede gidiyor söküldümü senin yorumun nedir ?
Motorun emdiği hava ne kadar soğuk olursa silindir içindeki yanma daha iyi olacaktır. Sebebi birim hacimdeki oksijen miktarı artığı içindir. (intercooler'un doğuşu buradan geliyor) Benzin durumunda bir sıkıntı olmaz yakıt püskürme miktarı valf ile ayarlanır oran sabit kaldırılır üst devirlerde.Cünkü yakıt basıncın aynı 3,5bar basan pompan var, benzin valfin var bunu manuel ayarlıyoruz, oksijen sensörün ve map sensörün var pükürtülen yakıt miktarı ve zengin fakir karışımını ayarlıyor.En onemlisi enjektörün var ve onunda bir nozulu var(yani delikleri, bak bu delikleri genişlet araç daha da uçar=)) )
Ama Lpg durumunda iş değişir. İçerisindeki proban ve butan karışımından dolayı aşırı hava sıkıntı çıkarır üst devirlerde.Bununda sebebi karışımın zenginliği düştüğü içindir.Bantı bu yüzden çekiyoruz lpg sisteminde.
Aracın devri arttıkça ateşleme bobininin ürettiği gerilim, dolayısıyla ateşleme oranın artıyor.Sistemde herşey verimli ama hava girişi fazla olduğu için yanma yetersiz kalıyor üst hız,çekiş düşüyor.
LPG sistemi aslında direk yanma odasına verilse bizim araçlarda bant olayı ile uğraşmayız ama parçalar aliminyum tarzı delme ve oringleme söz konusu değil. Ama sıralı sistem yaparsan sistem biraz daha kararlı hale gelir.