(10.03.2023, 16:56)Ş A H İ N yazdı: @mesdogru Öncelikle çok teşekkürler abi vakit ayırıp ilgilendiğin için.
1)İş yerine ödemenin 10.000 kadar kart üzerinden geriye kalan kısım ise nakit verildi ama şöyle bir sıkıntı varki kaportacı parayı arkadaşı olan yedek parçacıda çektirdi.
2)Yazılı bir sözleşmemiz olmadı ama anlaşmamız arka çamurluk ağızları, alt şase kolları, taban saçı değişip çürük yerlere parça konularak motoruda indirip fırında boya olması üzerineydi. Ne yazıkki bu saydıklarımın hiç birini yapmadı. Arka çamurluk ağızları iyi durumda dedi ( gördük ne kadar iyi durumda olduğunu 6 ayda eski haline geldi) arabanın altını ve içini hiç ellemedi ( bunu da geçen arabayı temizlemek için taban halısını sökünce fark ettim) astar dahi atmadan arabayı boyadı.
3)Fotoğraf video hatta usta ile kuzenimin muhabbet ederken ses kaydı var.
4)Şahit olarak ise 4-5 kişi var.
Bunlar yeterli olur mu?
Sn Ali bey detaylar için teşekkür ediyorum.
Konuya dönecek olur isek;
a-) Yasal olmadığı halde, 3.cü taraf olarak ödemede aracılık yapma suç olmakla birlikte, ödemeye aracılık yapan firma ihtilaf durumunda doğacak sonuçlardan kısmen yükümlüdür. Ödemenin bir kısmını kredi kartı ile ancak başka bir firma üzerinden yapmışsınız. Bir daha böyle bir hata yapmayın. Resmi kayıtlar, ihtilaf durumunda çok önemli delillerdir. Kart üzerinden ödeme yapılan firma, ayıplı hizmette 1.ci derecede sorumlu olmasa dahi, ayıplı hizmet veren işletme üzerinde baskı kurmak amacı ile kullanılabilir.
b-) Elden yapılan ödemeler her zaman risk taşır. Ödeme yapıldığına dair resmi belge olmadığından dolayı şahitlerin ifadesine başvurulabilir. Bu sayede alınan hizmete dair ödeme yapıldığı, ödemenin tutarı, tarihi ve niteliği delillendirilebilir, ayıplı mal/işçilik için tazminat talep edilebilir.
c-) Hizmet alımına dair sözleşme yapılması, sözleşmede yapılacak işin mahiyeti, bedeli ve diğer şartların yazılı olması, sözleşmenin her iki taraf tarafından ıslak imza ile onaylanması gereklidir. Yazılı sözleşme yapılmadan, şifahen (sözle) anlaşılan durumlarda şahit çok önemlidir. İhtilaf durumunda şahitlerin ifadeleri, davacı taraf lehine delil olarak kabul edilebilir.
d-) İhtilaf durumunda ayıplı hizmete ait resim, video (sessiz) SMS, Whatsapp gibi yazılı ve görsel deliller, davacı taraf adına oldukça önemlidir. Ancak ses kaydı yasal izne tabi olduğundan, izin alınmadan yapılan ses kayıtları delil olarak kabul edilmemektedir.
e-) Ayıplı hizmete dair şahit bulunması oldukça önemlidir. Şahitler tarafsız olarak, sadece gördüklerine tanıklık yapmalıdır.
Toparlar isek;
Öncelikle iş yaptırdığınız firmayı arayın. Konuşmanın kayıt altına alındığını belirterek şikayetlerinizi bildirin. Yapılan işin hatalı olduğunu, vaat edilen işin tam olarak yerine getirilmediğini, bu nedenle mağduriyet yaşadığınızı, mağduriyetinizin giderilmediği taktirde elinizdeki somut deliller eşliğinde hukuki yollara başvuracağınızı, hakaret içermeyen ve net ifadeler ile ihtaren bildirin Bakınız; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun. Dilerseniz size ihtarname metni hazırlayabilirim.
Bu konuşmanın metnini, yazılı olarak Whatsapp üzerinden işletmeye bildirin, verilecek cevapları delil olarak arşivleyin. İşletme Whatsapp kullanmıyor ise, aynı metni ihtarname niteliğinde SMS olarak bildirin. 1 hafta süre verin, 1 hafta sonra verilecek cevaba göre hukuk süreci başlatacağınızı ifade edin.
Bu ülkede iş yapan kim var ise, yaptığı işi dürüst ve antlaşmaya (sözlü-yazılı) uygun olarak yapmalı. Şayet antlaşmaya uygun hizmet sunulmuyor ise, hukuki sonuçlarına da katlanmalı.
Şimdiden geçmiş olsun. Esen kalın.