3L3CTRO
Ateşleme Sistemine Bakım [Fiat Uno 70S]
4
1083
Konuyu Okuyanlar:1 Ziyaretçi

Şuan Offine!
Şuan Offine!
3L3CTRO sercanca.com
TofasTeam Üye

  • Konular10
  • Mesajlar33

  • İsim: Sercan
    Şehir: Tekirdağ
    Yaşınız: 25
    Araç Serisi: Fiat-Uno 70S
Merhaba Arkadaşlar,

Arkadaşlar bu yazımızda aracımızın ateşleme sistemine bakım yapacağız. Buna neden gerek var derseniz şöyle açıklayayım.

Benzinli araçlarda pek hissedilmese de LPG'li araçlarda çekinin düşmesi fazla hissedilir. Nedeni ise LPG Benzine göre daha geç alev almaktadır. Ateşleme sistemine yapacağımız bakımdan sonra LPG'deki çekişin Benzindeki gibi olacağını sanmayın. Ama hissedilir şekilde değişeceğini yapınca sizde göreceksiniz.

Unutmayın ki LPG sistemleri tamamen tasarruf amacıyla araçlara takılırlar. Bu yüzden hızlı gitmek isterseniz benzin düğmesine basabilirsiniz. LPG'li bir araçtan tam verim almak istiyorsan anahtar nokta ATEŞLEME SİSTEMİDİR.

Bazı kişiler ateşleme sistemine bakım yapmadan çok tırnaklı bujiler takarak boşuna masraf ediyorlar. Bujilerin yanında distribütör bakımının ve buji kablolarında bakımının yapılması gerekmektedir.

Aracım 70S olduğu için resimleri ve bakımı bu araç üzerinden anlatacağım. SX modellerde veya başka markalarda da temel prensipler aynıdır. Aynı işlemleri uygulayarak ve dikkat ederek bakım yapabilirsiniz.

Ama Elektronik Ateşleme sistemi olan araçlarda sistem farklı olabilir. bu yüzden fazla ayrıntıya girmeden bujiler ve kablolar temizlenebilir.

1)- Aşağıdaki resimde distribütörü görmektesiniz. Distribütör kapağının üzerinde buji numaraları yazmaktadır. Ama görmeyenler için ben tekrar yazdım.

   

2)- Buji ve Bobin kablosunu çıkartın, Yanlarda bulunan metal kelepçeleri açın ve distribütör kapağını yukarı çekerek çıkartın. içerisini kontrol edin. resimdeki gibi kontaklar deforme olmuş ise yenisini takmanızı tavsiye ederim Yenisini 10TL'ye alabilirsiniz. Eğer deforme olmamış ise zımpara ile kontakları temizleyebilirsiniz.

   

3)- Distribütör kapağını söktükten sonra ortada bir tevzi makarası vardır. onunda uç kısmı zamanda deforme olur. Eğer Kapağı değiştirirseniz tevzi makarasını da değiştirmenizi tavsiye ederim. Onuda 5 TL ye alabilirsiniz. Tevzi makarasını yukarı çekerek çıkartabilirsiniz. Aynı zamanda işaretli yerdeki yuvaya dikkat etmelisiniz. yeni kapağı o yuvaya göre takacağız.

   

4)- Tevzi makarasını çıkardıktan sonra Altında bulunan kapağı yukarıya çekerek çıkartın ve kirli ise ufak bir fırça ile temizleyin. Tekniğin görevi olmasa da temizlik bu tip bakımlarda çok önemlidir. Bakımlarda yapılan temizlikler ilerideki arızalar için yol gösterici olurlar.

   

5)- Yeni tevzi makarasının altına bakarsanız, altında bir tırnak vardır. Bu tırnak distribütör milindeki yuvaya geçecek şekilde takılması gereklidir. Çıkardığınız kapağı takın ve üzerine tırnağa dikkat ederek tevzi makarasını takın.

   

6)- Yeni veya eski Distribütör kapağının altına bakarsanız bir tırnak göreceksiniz. Bu tırnak 3. maddedeki işaretli yuvaya denk gelecek şekilde takılacaktır. taktıktan sonra yandaki metal kelepçeleri kapatın.

   

7)- Buji kablolarını yerlerine takabilirsiniz. Eğer yerlerini karıştırdınız ise Takmayın, daha sonra nasıl yerlerinin bulabileceğinizi göstereceğim.

   

8)- Distribütör bakımını tamamladık. Sıra bujilere geldi. Bujilerin rahat sökülmesi için hava filtresinin bulunduğu kısımın sökülmesi gereklidir. öncelikle üst öndeki vidaları söküyoruz.

   

9)- Daha sonra yanda bulunan vidaları ve yaylı kelepçeleri söküyoruz.

   

10)- Hava filtresinin kutusunu söktükten sonra bujileri sökebiliriz. Fakat elimizde bujileri sökebilmek için aşağıdaki gibi en az bir tane Buji anahtarı olması gerekmektedir. Eğer yoksa bujileri sökmemelisiniz. uydurmasyon bir anahtar ile sökerseniz bujilere zarar verebilirsiniz.

   

11)- Buji kablolarını çıkartın ve tek tek bujileri sökmeye başlayın. sökmek için buji anahtarını takınca saat yönünün tersine çevirmelisiniz. Bujileri sökünce yere düşürmemeye dikkat edin. İçleri porselen olduğu için çatlama yapabilirler ve problem yaratabilirler.

   

12)- Bujileri sökünce gözle kontrol edin. Eğer daha kullanılacak kadar iyi ise temizleyip takabilirsiniz. ama değil ise yeni buji almalısınız. Benim aracımdaki bujilerin ömürler daha var temizlenip kullanılabilirler. Eğer aracınız LPG'li ise
çok tırnaklı bujide kullanabilirsiniz. tek tırnak almak isterseniz Bujinin modeli : Bosch WR6DC

   

13)- Tel fırça ve zımpara ile bujileri güzelce temizleyin. bujiler ne kadar temiz ise ateşleme o kadar iyi olacaktır.

   

14)- Temizleme işlemi bitince bujileri diş kaptırmadan yerlerine takın. Buji kablolarının kafaları bol ise veya deforme olmuşsa değiştirmenizi öneririm. Eğer değiştirseniz buji kablolarını düzgün bir şekilde takın. aşağıdaki resimde bujilerin numaralarını yazdım. 1. maddeki resimde bulunan numaralar ile karşılaştırın ve kabloları uygun numaralı yerlere takın. Eğer yerleri karışırsa motorda düzensiz çalışmalar olacaktır. kablolarda kısalık uzunluk farkı vardır. bunuda göz önünde bulundurarak en kısa olan 1 numara en uzun olanda 4 numara olacak şekilde takın.

   


Hava filtresini de sökmüş iken temizleyin veya yenisini takın. hava filtresini yerine taktıktan sonra aracınızı çalıştırabilirsiniz. Çalıştırıp kontrol edin. Eğer motor sarsıntılı çalışıyorsa buji kablolarından birini takmamış olabilirsiniz. yada tekleyerek çalışıyorsa yanlış yere takmış olabilirsiniz. Yeni alacağınız Distribütör kapağını ve tevzi makarasını MAKO marka almaya özen gösterin. orjinali lancia ama maalesef parçacılarda bulunmamaktadır. Yaptığımız işlem LPG li araçlarda performansı arttırdığı gibi Yakıt tüketiminede olumlu etkisi olmuştur.

Yapılan bu bakımdan sonra aracınızdan mucizeler beklememelisiniz. Smile
[+] 3 üye bu paylaşımı beğendi
Şuan Offine!
Şuan Offine!
kömürkentli_67 TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular12
  • Mesajlar424

  • İsim: yasin
    Şehir: istanbul
    Yaşınız: 29
    Araç Serisi: doğan slx i.e 1997
eline sağlık aydınlatıcı ve acıklamar gayet anlaşılır bir şekilde olmuş
"dört teker olsun 124 olsun"
Şuan Offine!
Şuan Offine!
keser03 acayip bi üye
TofasTeam Üye

  • Konular32
  • Mesajlar708

  • İsim: halil
    Şehir: afyon
    Yaşınız: 22
    Araç Serisi: doğanslxie
güzel açıklama eline sağlık Wink
[Resim: 1385620_557671834288694_1684569128_n.jpg]
Şuan Offine!
Şuan Offine!
3L3CTRO sercanca.com
TofasTeam Üye

  • Konular10
  • Mesajlar33

  • İsim: Sercan
    Şehir: Tekirdağ
    Yaşınız: 25
    Araç Serisi: Fiat-Uno 70S
sağolun arkadaşlar. benzer konularım bayağı var. zamanla müsait oldukça eklerim. Allahın izni ile sitede uno hakkında bayağı kaynak olacak.. Zamanla..
Şuan Offine!
Şuan Offine!
B.TT.L TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular26
  • Mesajlar3,526

  • İsim: Serkan
    Şehir: Ordu
    Yaşınız: 33
    Araç Serisi: Doğan S
    Model Yılı: ----
Mantık aynı olduktan sonra uno tipo şahin kartal farkmaz Gülümseme gardaş hepsi de. Bekliyoruz konularınızı.
.. TEK ..