(14.01.2021, 06:30)tsburakk61 yazdı: 3 SIRA BAKIR kale al ben almstm 650 tlye
önerin için sağol, evet 3 sıra bakırdan iyisi yok ama durumum olarak alüminyum almak zorundayım.
(14.01.2021, 07:05)BAYDARLI54 yazdı: kardeşim veka al sorun cıkarmıyor 2 senedir aracın üstünde herhangi bi sorun olmadı
teşekkür ederim yorumun için. değerlendireceğim
(14.01.2021, 09:25)hn609 yazdı: Şahsen ben kale aldım kullanıyorum hani veka da alsam taksam zeka da vika da mika da hepsi aynı hesabına hangisi geliyorsa onu al özellikle kale almana gerek yok. Ve kale 2 sıra diğeri 3 sıra süper, ben şuan tekrar radyatör değişecek olsam asla alüminyum almam ama sen durumunu izah ettiğin için diyorum kesinlikle 3 sıra süper al alacaksan da
vekacılar çoğalıyor sağol yorumun için teşekkür ederim.
(14.01.2021, 10:29)mesdogru yazdı: Sn @Bugrahankaya46 bey, size bu konuda yaşadığım tecrübeyi aktarmak istiyorum.
"Aracımda 3 sıra bakır radyatör bulunmakta. Geçtiğimiz yıl su kanallarının açılması için şişletmek ve sızıntı önlemek amacı ile tamir görmüştü. 100 TL ücret ödemiştim. 1 yıl sonra tekrar sızıntı yapmaya başladı (benim de hatam var) + alt kazanda hafif çürüme emareleri görmekteyim. Şimdi tamir için fiyat soruyorum.
Tamir 150 TL ücret talep edilmekte.
Ben ne yaptım?
Şayet eski radyatörü tamir ettirse idim, mevcut eski radyatöre 2 yılda toplam 250 TL tamir ücreti ödemiş olacaktım. Oysa radyatör hala eski, hala her an arıza yapabilir konumda idi. Ben 150 TL tamir ücreti ödemek yerine, 225 TL'ye sıfır, VEKA marka, 3 sıra süper alüminyum radyatör aldım.
Eski radyatör ve radyatör kapağını ya hurdacıya vereceğim, ya da 50 TL'ye satacağım. Bu satış ile yeni radyatörün bana maliyeti, 175 TL olacak. Ürünü 3 yıl kullanıp atacak olur isem, yıllık maliyet 175 TL / 3 YIL = 58 TL 33 Kuruş olacak.
Kullanma klavuzunda ürünün ömrü 3 yıl olarak belirlenmiş. 2 yıl da opsiyon olarak ekler isek, toplam 5 yıl ömür biçebiliriz. Bu ömür olağan dışı nedenlerden dolayı daha az da olabilir. Radyatörün montajını kendim yapacağım. Montajdan önce radyatör su kanallarının fotoğrafını çektim. Su kanalları, bakır radyatörde olduğu gibi dar uzun değil, tam olarak yuvarlak ve oldukça geniş.
Ürün ile birlikte kapak da veriliyor. Kapak basıncı 0.9 bar. Kapak Çin üretimi. Kapak tasarım olarak Japon ve Kore araçlarına benziyor. Klasik Tofaş radyatör kapağı değil. Radyatör yerli mi? Çin mi? anlayamadım. Çin ürünü olma ihtimali oldukça kuvvetli. Ürün VEKA marka olsa da üretici/ithalatçı yakından tanıdım TEKNOROT firması."
VEKA 3 sıra süper alüminyum radyatör su kanalları.
Erka (eski) 3 sıra bakır radyatör su kanalları.
Sonuç; Eski bakır radyatörü 70 TL'ye hurdacıya sattım. Veka 3 sıra süper radyatörün montajını kendim gerçekleştirdim. Şu an için soğutma sisteminden oldukça memnunum. Karar size ait olmakla birlikte, bir kullanıcı olarak Veka marka 3 sıra süper alüminyum radyatörü tavsiye ediyorum.
Esen kalın.
yani tam olarak benim aracımda olan radyatör sorununu birebir yaşamışsınız. ben iki kere tamir ettirdim ve 200 liram gitti. birazda dediğiniz ve hesapladığınız gibi canıma tak etti maliyeti uğraşmaktan ise yenisini almaya karar verdim. fotoğraflarını çekip de yardımcı olduğunuz içinde ayriyeten teşekkürler. radyatörü alırken bu yorumunuzu özellikle değerlendireceğim.
(14.01.2021, 18:24)DarkredBlue61 yazdı: Veka Bilmemde Erka Aldım Ben.Kale Orjinal Fabrikadan Çıkınca Takılan Radyatör Olması Gerek Ama Bakırı 700 800 Tlden Aşaği Değildir.Bir Kere Alacaksın Sık Dişini Biraz En Azından 3 Sıra Süper Bakır Al.
yani ben de bu araba tofaş sonuçta acemiyim ve o kadar paraya kıymak istemiyorum en ufak kaza yapsak 800 liralık radyatör mahvolacak. yani alüminyum aklımı çeliyor bu konuda. yoksa 3 sıra bakırın en iyisi olduğuna kimsenin lafı yoktur.
(14.01.2021, 22:02)erdem2680 yazdı: Buğrahan bak Mesut abi de almayı düşündüğün radyatöru almış. Bnd onu önermiştim. Al gitsin
Konuya yorum yapmış alüminyum radyatör kullanan arkadaşlar hararet probleminin bittiğini, 90 a bile gelmediğini belirtmişler.
Bakır radyatörun kanalları dar, alüminyum radyatör ise geniş ve yuvarlak.
Yeni nesil araçlarda da genelde alüminyum radyatör var. Tabi onlar susuz komple antifrizli oluyor.
Sanırım Bakır radyatör kanalları dar ve tıkanıyor, bu yüzden soğutma süresi uzuyor.
Alüminyum radyatör ise kanallar geniş tıkanmıyor. Su çabuk devirdaim oluyor, soğutma kısa sürüyor.
Bakır maddesi zor ısınır. Acaba zor mu soğuyor🤔
Alüminyum kolay ısınıyor. Acaba kolay mı soğuyor 🤔
aynen dediğiniz gibi. renonun bir çok modeli bugün fark ettim ( r9 r19 gibi) alüminyum kullanıyor. bır sorun teşkil edeceğini zannetmiyorum. çok teşekkür ederim görüşün için.
(14.01.2021, 22:56)HasanÖZ yazdı: Bu konuda biraz teknik konuşmak gerekiyor, önce iki radyatörün imal edildiği maddeleri inceleyelim, bakır ve alüminyum, burada bizim incelememiz gereken nokta bu iki maddenin ısıl iletkenliği, bildiğimiz gibi bakır hem elektriksel hemde termal açıdan çok iyi bir iletkendir, bakırın ısıl ıletkenliği 400 W/mK, alüminyumun ısıl iletkenliği ise 203 W/mK yani bakır yarı yarıya daha iyi iletken, en iyi ısıl iletken olan elmas ise 1900 W/mK, bilgisayarların soğutumunda kullanılan ısı borularının ısıl iletkenliği ise 10.000 W/mK gibi uçuk bir değer. Yani radyatör alırken bakır almak her zaman daha iyi bir seçenek, fakat bakır radyatörlerin tasarımında aslında avantaj ama bzim gün geçtikçe çürüyen tofaşlarımız için çok büyük bir dezavantaj olan bir nokta var, radyatörün içindeki su kanallarının şekli, üstteki yorumda alüminyum radyatörün 3 sıra yuvarlak kanallara sahip olduğunu görüyoruz, bakır radyatörde isebu kanallar uzun ve ince şekilde ve bu şekilde olması suyun yüzey ile temas alanını arttırarak daha fazla ısıyı transfer etmesini sağlıyor fakat bizim motor blokları her geçen gün daha fazla çürüyor ve çürüyen blok parçaları kopuyor ne yazıkli bu kopan blok parçalarının şekli uzun ince, cips parçalarını andıran plakalar şeklinde oluyor ve bakır radyatörün kanallarını çok güzel şekilde tıkıyor radyatörün işini yapmasına mani oluyor.
Uzun lafın kısası bakır radyatör iki kat daha iyi fakat üç kat daha pahalı, burada tercih sizin benim aracımda bakır radyatör+fluance fanı+88derecelik tama marka japon malı fan müşürü takılı ve allaha şükür, antalyanın kavurucu sıcaklarında bile en ufak hararet sıkıntısı çekmiyorum. Bu hararet konusunda birçoğunuzun atladığı fakat radyatörden daha önemli olan bir konu var o da fan müşürü, orjinal, italyan malı diye aldığımız müşürlerin hepsi beş para etmez mallar, üzerinde 92 derece yazıyor ama aslında 95-100 derecede canı isterse açıyor istemez ise açmıyor, en pahalısını alsanız bile bazen 1 haftada bazen 2 senede bozuluyorlar, ben hem su soğutmalı hararet sıkıntısı olan motosikletime hemde tofaşa bu tama fan müşürünü takınca hararet sıkıntısından kurtuldum ve sizede tavsiye ederim, bakır radyatöre 700 lira verene kadar alüminyum radyatör+doblo yada fluance fan+90 derece civarı tercihen japon Tama marka fan müşürü almak hararete daha iyi bir çözüm olacaktır.
bu kadar detaylı anlatımız için çok sağolun. hepimizin kanayan yarası hararet sorununa parmak bastınız. oes 60 termostat ve dediğiniz gibi markası aklıma gelmedi ama 88 lik fan müşirim bulunmakta. ama doblo fanını duymamıştım. radyatörü değiştirip müşür ile kullanayım olmazsa fanı değiştirirz hararet sorununda.
(14.01.2021, 23:08)erdem2680 yazdı: @HasanÖZ çok faydalı bir yorum. Hepsini okudum
aynen. kendimi bi an tofaş fabrikasında gibi hissettim.
(15.01.2021, 00:51)Konyalı87 yazdı: @erdem2680 aynen abi taktırdığımın aynısı ben pek anlamam sıralardan şeylerden anlasaydım vega alırdım ama dediğim gibi kale aldım oldukçada memnunum araba nası rahatladı harsret çok zor yükseliyor önce tereddüt ettim plastik olduğu için ama sonra iyiki tsktırmışım dedim çünkü bakır süper radyatörler çok pahalı aralarında nerden baksan 500 600 fiyat oynuyor ki arabanın üstünden çıkan bakır kocaman radyatördü o bile bunun kadsr iş görmüyordu ilginç demekki modellileri daha iyi yaptılar
inşallah bizde bu alüminyum radyatör ile hararetin çok zor yükseldiği zamanları görürüz