BLue_HaVvk
Turbo nedir; Turbo parçaları;Kuş serisine turbo takılması
4
469
Konuyu Okuyanlar:2 Ziyaretçi

Şuan Offine!
Şuan Offine!
BLue_HaVvk Eski Üye...!
**
Aktif Tofaşcı

  • Konular78
  • Mesajlar3,751

  • İsim: ilkay
    Şehir: Sakarya
    Yaşınız: 33
    Araç Serisi: Doğan SLX
    Model Yılı: 1995
  • Rep puanı 8

Turbo nedir ?

Turbo sistemi içten yanmalı motorlarda bir aşırı besleme sistemidir. Turbonun görevi daha fazla soğuk havayı motora vererek performansı arttırmaktır. Motorda soğuk hava sıcak havadan daha yoğundur. Bu yüzden motordan içeri giren hava ne kadar yoğun olursa içerdeki patlama o derece şiddetli olur. Bu sayede de üretilen güç ve tork da fazlalaşır. Egzoz gazındaki atık enerjiyi kullanarak motora ekstra hava destekli güç sağlayan bir parçadır. Egzoz gazını ve birlikte gelen enerjiyi gerçekleştirdiği kinetik dönüşümle motora ek güç sağlama adına kullanır.

Aracında turbo olan bir motor, aynı büyüklükteki motordan 7 kata kadar daha fazla güç üretebilir. Turbonun araçta olması araca ani sollamalarda, ani hızlanmalarda ve performans açısından aracın yüksek seviyelerde güç üretmesini çok çabuk sağlar.

Bir motordan maksimum güç elde etmek istiyorsak ilk olarak bu işe turbodan başlamak gerekir. Turbo ne kadar güçlüyse onun motora verebileceği katkıda o kadar fazla ve çabuk olur. Ancak her şey motora turbo takmakla bitmez. Turbolu bir motor daha fazla benzin harcamaktadır. Bu özelliğini de göz önüne almak gerekir.

Turbonun avantajları: Turbonun faydaları nelerdir ?

1 - Motorun gücünü ve torkunu maksimum seviyeye çıkarır.

2 - Dizel motorların yakıt tüketimini azaltır, egzozdan çıkan zararlı gaz atıklarının azalmasını sağlar.

3 - Daha küçük ve daha hafif motorların kullanılmasına olanak sağlar. Bu sayede araçlar daha hafif olur ve daha fazla verim sağlanabilir.

4 - Ortalama bir turbo, 1 dk. içerisinde bir minibüsün iç hacmi kadar havayı dönüşüme uğratabilir. Turbolar bilinenin aksine yüksek sıcaklıkta daha verimli çalışırlar.

Kuş serisine turbo takılması :

Turbo takılması için motorun baştan sona kadar gözden geçirilmesi gerekir. Turbonun uzun ömürlü olması için motorun sağlık bir şekilde çalışması gerekir. Yağlama turbo takılmış bir motorda çok önemlidir. Motordan gelen en ufak talaş bile turbonun pervanelerini bozabilir. Motorda birkaç değişiklik yapılarak turbo bağlanabilir. Motor modifiyesinde oldukça masraflı bir uygulamadır. Öncelikle radyatör değişmeli, motorun krank ve egzantrik turboya uyumlu hale gelmelidir. Turbo uygulamasına intercooler da ilave edilmelidir. Ortalama motor alınan güç turbonun sayesinde 140 hp dir.

Turbonun malzemeleri :

Turbo Egzoz Salyangozu ;

Turbonun Egzoz manifolduna bağlı Kısmıdır, pistonlardan çıkan egzoz gazı buraya gelir ve buradan egzoza atılır.Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olup su soğutmalı tipleri de bulunmaktadır.

Turbo Emme Salyangozu ;

Turbonun hava emme manifolduna bağlı olduğu kısımdır.Hava filtresinden gelen hava Buradan geçer veya Intercoolera gider da da direkt pistonlara.Çok yüksek sıcaklıklara maruz kalmadığından alüminyumdan üretilmiştir

Turbo Gövde ;

Turbonun orta kısmında yer alır. Milli pervanenin ( Turbo Şaftının ) Yataklamasını yapar, salyangozları bir arada tutar ve yağ giriş çıkış delikleri vardır. İç kısmı yağlama kolaylığı açısından kanallı bir yapıya sahiptir. Su soğutmalı tipleri de mevcuttur.

Turbo Emme Pervanesi ;

Yapısı alüminyum alaşımıdır. En ufak bir yabancı cisim pervanenin hasar görmesine ve dengesinin bozulmasına yol açar. Motora basıçlı havayı gönderen pervanedir.Milli pervane sürekli burulma momentine ve aşırı ısıya maruz kaldığından nikel alaşımlı çok sağlam malzemeden yapılır. Mil pervaneye özel ısıl işlemle kaynatılır ve ikisi birbirinden ayrılmaz. egzoz gazının hareket enerjisinin dönme enerjisine dönüşümünü sağlayan aktarma organıdır.

Tamir takımı malzemeleri ;

Turbonun içinde bulunan segmanlar, contalar, vidalar Vb. malzemeler.....

Kuş serisi için turbo fiyatları ne kadardır derseniz ;

600-700 TL civarına bir turbo alabilirsiniz ama kuş serisi için ub yeterli değil. Daha arabada pek çok modifikasyon yapılması şarttır. Yaklaşık 5000-6000 TL gözden çıkartırsanız sağlam bir turboya sahip olabilirsiniz.


ALINTIDIR
!!!... Yeni Üyelerin Dikkatine...!!!

Deli Gömleği Ütü İstemez
'95 Doğan SLX
Şuan Offine!
Şuan Offine!
ylnzkrt7 TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular7
  • Mesajlar82

  • İsim: yasin
    Şehir: izmir
    Yaşınız: 22
    Araç Serisi: 92 şahin bej
teşekkür ederiz aydınlatıcı olmuş.
EFSANELER ÖLMEZ SADECE ŞEKİL DEĞİŞTİRİR
                          
Şuan Offine!
Şuan Offine!
daldaozgur TofasTeam Üye
TofasTeam Üye

  • Konular7
  • Mesajlar38

  • İsim: özgür
    Şehir: tunceli
    Yaşınız: 26
    Araç Serisi: şahin 1995
http://www.sahibinden.com/ilan/yedek-parca-aksesuar-donanim-tuning-yedek-parca-otomobil-arazi-araci-satilik-full-tofasa-uyumlu-turbo-eksiksiz-herseyi-var-176950062/detay
Su ilandakini turbo sistemini stock motoruna direk takabilirmiyim bi zarari kari nedir ?
Şuan Offine!
Şuan Offine!
AliYldrm07 07 BEP 16
TofasTeam Üye

  • Konular118
  • Mesajlar1,321

  • İsim: Ali
    Şehir: Antalya
    Yaşınız: 24
    Araç Serisi: Doğan SLX
    Model Yılı: 1994
Ellerine Sağlık Abi Açıklayıcı Olmuş Benım Kuzende Kango Var Devirli Kullanırsan Araç Gitmiyo Gibi 3500 4000 Devirde Turbo Açıyomuş O Modeller Öle Dedı Tamirci..Bi Yapıştırıyoz Allah Ne Verdiyse Uçuyo Mübarek :hahaRolleyesCool
Şuan Offine!
Şuan Offine!
MyYanar06 BAĞIŞÇI Üye
BAĞIŞÇI Üye

  • Konular126
  • Mesajlar4,436

  • İsim: Mustafa
    Şehir: Ankara
    Yaşınız: 27
    Araç Serisi: Şahin
    Model Yılı: ----
  • Rep puanı 21
Ellerinize sağlık güzel bir çalışma olmuş bilgiler cok güzel
 [Resim: l794c.gif]
Bir Hayaldi Bırak Öyle Kalsın...