(15.01.2023, 20:44)TRZB_1461 yazdı: (15.01.2023, 12:35)mesdogru yazdı: Sn Furkan bey, üyelerimiz beni bilir aracıma titizlikle bakmaktayım. 4 yılda 35 Bin Km yol yaptım. Bu süre zarfında her 5000 Km'de yağ değişimi, 10 Bin Km'de buji ve buji kablo set değişimi, 10 Km'de distribütör kapağı ve tevzi makara değişimi, 15 Bin Km'de ise triger set değişimi yaptım.
Sizi temin ederim, 4 yılda 3 defa antifriz değişimi, 2 defa fren hidrolik değişimi, 1 defa da direksiyon hidrolik değişimi gerçekleştirdim.
Aracımın soğutma sıvısı yaz/kış mutlaka %50 su %50 antifriz karışımlıdır. Su eklemek istediğimde mutlaka karışımlı sıvı ekledim. Aracı aldığım vatandaşımız da benim gibi titiz bir insandı. Antifriz'i eksik etmediğini söylemişti ki, aracı aldığımda, yedek su deposu mavi renkli olduğu halde ben sistemi komple boşaltıp yeni antifriz eklemiştim. Belki de kapağın çürüme yapmamasının nedeni budur. Antifriz'i listeye eklemedim. Nedeni ise; Antifrizi'i bakım/tamir yaptırdığım servis ekleyecek.
Esen kalın.
S.A kardeşim yanlış anlamayın ama 10 binde buji değişimi 15 binde triger değişimi bakım değil israftır yazık milli servet bunlar bu motorun trigeri fabrika tavsiyesi 40 bin bujiler 30 bin yağ değişimi 10-40 koy 10binde değiş yağını ben slx motora 80 bin km buji ve kablo değişmeden sorunsuz sürdüm dispirotor kapağı 100 bin devirdi bu aracın orjinal parçasını kullan yeterkii yoksa 10binde buji bozulmazz
Sn Serkan bey düşünceleriniz için teşekkür ediyorum. Her araç sahibinin kendi düşüncesine göre risk/kriz yönetim metodu vardır.
A) sürücüsü fabrikanın tavsiye ettiği limitler/Km dahilinde bakım/değişim yaptırır.
B) sürücüsü bu limitleri daha aşağıya çekerek risk ve tüketim yüzdesini en az seviyeye çekmeyi hedefler.
Ör; A) sürücüsü, aynı triger seti ile fabrika tavsiyesini gözeterek 40 Bin Km yapabilir. Hiç bir sorun yaşanmayabilir, ancak 30 Bin Km'de kayış kopması neticesinde ciddi bir tamir ücreti de ödeyebilir.
B) sürücüsü, triger kayış kopması sonrasında ortaya çıkacak olan yüksek tamir/bakım masraflarını dikkate alır, bu limiti 18 ay ya da 15 Bin Km ile sınırlandırabilir.
Bu yöntem, bir anlamda düşük bütçeli erken bakım ile, yüksek bütçeli tamir masraflarını ortadan kaldıran parça değişim bazlı sigorta yönetimidir.
Benim düşük Km'de parça değiştirmemin asıl amacı, yüksek tamir masraflarını düşük bütçeli parça değişimi ile ortadan kaldırmak, yakıt ve ateşleme sistemi elemanlarını genç tutarak yakıt tüketimini en aza indirmektir.
Bujiler yüksek voltaj altında çalıştıkça elektrot yıpranmaya başlar, ilk günkü gibi verimli ateşleme yapamaz. Süreç içerisinde yaşanan bu yıpranma ile, yakıt tüketim maliyetinde minik miktar dahil olsa artışlar yaşanabilir.
Ör; 10 Bin Km'de buji değişimi ile, Km'de 5 kuruş tasarruf sağlanmış olsa; 10.000 X 0.05 = 500 TL.
Şu an 10 Bin Km'de buji değişimi ile yıllık en az 1 komple yağ değişimini (4 Litre 20W50 Yağ - Hava Filtresi - Yağ Filtresi) yakıt tasarrufu ile ücretsiz hale getirmiş oluyorum.
30 Bin Km yapmış olan buji 10 Bin Km'den sonra her Km'de yakıta 3 kuruş ek artış yapmış olsa, toplamda
20000 X 0.03 = 600 TL ek yakıt tüketim maliyeti demektir.
Umarım meramımı anlatabilmişimdir. Esen kalın.